Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post here all questions related to STM32 core if you can't find a relevant section!
stevestrong
Posts: 335
Joined: Fri Dec 27, 2019 4:53 pm
Answers: 7
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by stevestrong »

Try to exchange Rx and Tx pins.

Miq19
Posts: 15
Joined: Tue Jul 14, 2020 2:59 pm

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by Miq19 »

Did that as well, out of curiosity... No change, unfortunately.

ag123
Posts: 490
Joined: Thu Dec 19, 2019 5:30 am
Answers: 1

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by ag123 »

retry again when you received your st-link (note swd)
in the mean time you may like to order different boards, robotdyn (given earlier) has the 'stm32f1 pill' equivalent boards, i think various boards have the same pinouts as the blue pill.
a nucleo has an on board st-link hard wired

Miq19
Posts: 15
Joined: Tue Jul 14, 2020 2:59 pm

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by Miq19 »

Thanks, I will do that. I contacted the vendor for an explanation - we will see how they react. Is it possible to tell fake boards from the chip? Mine look like this:
Image

ag123
Posts: 490
Joined: Thu Dec 19, 2019 5:30 am
Answers: 1

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by ag123 »

dab a paper towel in little water and 'clean' the chip surface, it looks like the markings may be erasable.
i think 'proper' chips markings are laser engraved, that won't be 'erased' simply 'cleaning' with a paper towel

but the best test is actually what you have already done, after you set boot0 and press reset
the stm32 is in uart upload mode, i.e. it should respond to commands with ACK or NACK on the uart
if it doesn't do that it tells a lot about the chip in question
https://www.st.com/resource/en/applicat ... ronics.pdf

if you get the boards e.g. from robotdyn and those works, you may have a stronger case against the vendor
olimex i think is bulgarian and they make rather good boards has rather good documentation about their boards
they have a forum as well and provide support
but do note that their 'duino' 'uno' style board uses micro 10 pin adaptor for the jtag/swd connector.
https://www.olimex.com/Products/Duino/S ... e-hardware
they stock an adapter for it as well
https://www.olimex.com/Products/ARM/JTAG/
https://www.olimex.com/Products/ARM/JTA ... TAG-20-10/
nevertheless you can still program it over uart at PA9, PA10
Last edited by ag123 on Wed Jul 15, 2020 9:37 am, edited 2 times in total.

Miq19
Posts: 15
Joined: Tue Jul 14, 2020 2:59 pm

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by Miq19 »

I used both water and acetone and after both "treatments" the writing withstands.

User avatar
Juraj
Posts: 28
Joined: Fri Jan 03, 2020 7:47 pm
Answers: 1
Location: Slovakia
Contact:

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by Juraj »

you do upload from IDE? what are your Tools menu settings?

Miq19
Posts: 15
Joined: Tue Jul 14, 2020 2:59 pm

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by Miq19 »

Juraj wrote:
Wed Jul 15, 2020 9:39 am
you do upload from IDE? what are your Tools menu settings?
No, not yet. I am just using ST Cube Programmer at the moment, as I had the first error messages in the Arduino IDE (with the most recent core installed etc.) and then tried to reduce the impacts of other software.

User avatar
Juraj
Posts: 28
Joined: Fri Jan 03, 2020 7:47 pm
Answers: 1
Location: Slovakia
Contact:

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by Juraj »

Miq19 wrote:
Wed Jul 15, 2020 9:52 am
Juraj wrote:
Wed Jul 15, 2020 9:39 am
you do upload from IDE? what are your Tools menu settings?
No, not yet. I am just using ST Cube Programmer at the moment, as I had the first error messages in the Arduino IDE (with the most recent core installed etc.) and then tried to reduce the impacts of other software.
Blink didn't compile?

Miq19
Posts: 15
Joined: Tue Jul 14, 2020 2:59 pm

Re: Newbie stuck at first flash attempt (STM32F103)

Post by Miq19 »

Compile was no problem, but the upload failed with the very same error. No wonder, since Arduino IDE uses Cube Programmer for it ;)

Post Reply

Return to “General discussion”